Честит 24 мај-Ден на македонските сесловенски просветители Кирил и Методиј

Денес го празнуваме делото на мисионерите кои се творци на нашата писменост и култура. Денот на сесловенските просветители светите браќата Кирил и Методиј, првите словенски учители, основачи на првата словенска азбука-глаголицата и основоположници на словенската писменост, јазик и литература.

Нека ни е честит 24 мај – Денот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј.