Посета на Спомен-куќата на Христијан Тодоровски-Карпош и Музеј на град Куманово

Денеска, 09.10.2023, учениците од VI одделение од ООУ “Карпош” с. Умин Дол, Куманово, со нивната професорка по Историја и општество, Маринела Јакимовска, ја посетија Спомен куќата на Христијан Тодоровски – Карпош по повод празникот 11-ти Октомври. Таму имаа можност да разгледаат и да следат презентација за 11-ти Октомври – Ден на востанието на Македонскиот народ, за партизанските одреди, народните херои и сл. Во дворот на Спомен-куќата беа организирани активности, во кои учениците учествуваа во решавање на крстозбор.

Исто така, учениците имаа можност да го посетат и Музеј на град Куманово со што имаа можност да слушнат и видат нешто повеќе за културното, етнолошкото и историското богатство на нашиот град и нашата татковина.