Одржана трибина на тема “Стоп за говорот на омраза” и “НЕ за пиротехничките средства”

Денес, 19.12.2022, беше одржана трибина на тема “Стоп за говорот на омраза” и “НЕ за пиротехничките средства”, во организација на Отсек за превенција при СВР Куманово и Сектор за образование при Општина Куманово. На оваа трибина присуствуваа нашите ученици од IX одделение, заедно со психологот на нашето училиште.

На учениците им беше објаснета суштинската разлика помеѓу говор на омраза и слобода на изразување, беа запознаени со тоа што претставува говорот на омраза, како да го препознаат и превенираат, но и за неговите негативни психо-социјални и општествени импликации.

А по повод претстојните новогодишни и божиќни празници, надлежните апелираа до учениците да се воздржат од каква било употреба на петарди и други пиротехнички средства при прославувањето на празниците, не само поради предвидените законски санкции, туку и поради опасностите што ги носи употребата на овие средства по безбедноста, здравјето и животот на граѓаните.